Keresztnév:

LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEK, VÁLASZOK

HOVA ÉS HOGY SZERELJÜK FEL A SZÉN-MONOXIDÉRZÉKELŐT?

Felszerelésnél vegyük figyelembe, hogy az érzékelőn kezelőgombok találhatóak, tehát célszerű közvetlenül vagy kislétráról elérhető magasságba szerelni. Közvetlenül veszélyeztetett helyiségekben (ahol a tüzelő/fűtő berendezés működik) az érzékelő oldalfalra és a mennyezetre is felszerelhető. Számítani kell arra, hogy a tüzelő-fűtő berendezés körül felszálló meleg levegővel a szén-monoxid a felsőbb levegőrétegekben gyorsabban felgyülemlik. Ha falra helyezzük az érzékelőket, a felszerelési magasság legyen magasabb, mint az ablakok és ajtók elhelyezkedése, de a mennyezet és az érzékelő távolsága legalább 15 cm legyen! Ha az érzékelőt mennyezetre szereljük, bármely faltól a távolság legyen minimum 30 cm! Az érzékelő a lehetséges szénmonoxid forrástól 1-3 m-re legyen!

Hálószobákban és más olyan helyiségekben, amelyek távol vannak CO kibocsájtó forrástól érdemes az érzékelőt belégzési magasságba telepíteni (hálószoba: 80-90 cm; más helyiség: 160-170 cm).

HOVA NE SZERELJÜK AZ ÉRZÉKELŐT?

  • Házon kívül, fedetlen, fűtetlen térbe.
  • Szekrénybe vagy a szekrény és a fal közé.
  • Nedves, párás helyiségbe.
  • Közvetlenül sütő, tűzhely fölé.
  • Ajtók, ablakok közvetlen környezetébe vagy bárhová, ahol huzatra vagy erős légáramlásra lehet számítani.
  • Ahol függöny vagy bútor akadályozza a levegő érzékelőbe való jutását.
  • Ahol a környezet szennyezettsége teljesen eltömítheti és tönkreteheti az érzékelőt.
  • Ahol a hőmérséklet -10 °C alá csökkenhet vagy +40 °C fölé nőhet.
  • Olyan helyiségbe, ahol fennáll a veszélye annak, hogy az érzékelő megrongálódik (mert útban van), megsérül vagy eltávolítják.

MELY HELYISÉGEKBE SZERELJÜK AZ ÉRZÉKELŐT?

Általánosságban mondhatjuk, hogy ajánlatos CO-érzékelőt szerelni minden olyan helyiségbe, ahol lánggal égő berendezés van. Azonban lehetséges, hogy több berendezés is van lakásunkban, de csak néhány érzékelőnk. Így nem könnyű eldönteni, hová is szereljük fel őket. Az alábbi szempontok segítenek a végső döntés meghozatalában:

Ha a veszélyes berendezéssel azonos légtérben alszunk, mindenképpen szereljünk fel érzékelőt! Amelyik helyiségben kémény nélküli vagy nyitott kéményű berendezés van, kerüljön érzékelő! Ha a veszélyes berendezés olyan helyiségben van, ahol naponta több órát is eltöltünk, pl. nappali, tévés szoba stb., oda lehetőleg helyezzünk el érzékelőt! Amennyiben egy légtérben van a konyha a hálórésszel, az érzékelőt helyezzük a főzés helyétől távol és az alvás helyéhez közel!

Ha egy helyiség nem rendszeresen használt, akkor az érzékelőt azon kívül kell elhelyezni (pl. kazánhelyiség)!

Forrás: www.honeywellcoriaszto.hu
KOSÁR TARTALMA
A kosár pillanatnyilag üres.

LÁTOGATÓINK ÍRTÁK

"1984-ben 10 éves, általános iskolás tanuló voltam, amikor egy sajnálatos esettel kapcsolatban először találkoztam a halállal.

Torna volt az első óránk. Senki sem csodálkozott azon, ha valaki erre nem jött be. Korán is volt, meg meg is betegedhetett bárki.

Óra után odajött hozzánk egy osztálytársnőnk és szomorúan közölte, hogy Zsuzsi és szülei balesetben meghaltak.

Én akkor még nem is tudtam, hogy hogyan kell reagálni egy ilyen hírre. Sohasem volt még ilyenben részem addig.

Osztályfőnökünk később elmesélte, hogy egy rosszul szelelő kéményből visszaáramló szén-monoxid okozta halálukat. Most így 40 éves fejjel kellett rájönnöm arra, hogy az egész megakadályozható lett volna egy néhány ezer forintos beruházással.

Nem tudom, hogy akkor kapható volt-e már olyan jellegű készülék, amellyel ez a tragédia elkerülhető lehetett volna. Van egy olyan érzésem, hogy nem..."

Csaba (Budapest)
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz